گیاهپزشکی(حشره شناسی و بیماری شناسی کشاورزی)

سایت تخصصی رشته گیاهپزشکی

http://s3.picofile.com/file/7400377632/tomato_disease.pdf.html

 

منبعhttp://www.royanclinic.blogfa.com

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: سه شنبه 9 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

ریزوکتونیا به انواع حبوبات خسارت میزند منتهی در هر کدام بیماری خاصی ایجاد می کند. اصولاً این قارچ بیشتر نباتات کوچک و جوان را از بین میبرد. در بعضی حبوبات مثل لوبیا سبز و باقلا. ریزوکتونیا دربلوغ هم بیماری ایجاد میکند. این قارچ همچنین قادر به تولید پوسیدگی بذر هم میباشد.

در مورد عدس آلودگی ریزوکتونیا سبب تولید رنگ بنفش در برگ میشود. روی ساقه، طوقه و کوتیلدونها نیز زخم (شانکر )ایجاد میشود. ریزوکتونیا به قسمتهای هوایی هم حمله میکند و تولید حالت تار عنکبوتی (Web blight ) مینماید که بیشتر در مناطق دارای بارندگی زیاد دیده میشود. گروه آناستو موزی ریزوکتونیاهای حبوبا ت AGl می باشد.

مبارزه:

1- ارقام مقاوم

2- ضد عفونی بذر با کاپتان (آسانترین ،مطمئن ترین وبی خطر ترین است). قبلاً سموم تراکوت وDexanole هم درایران بوده ومصرف می شده است. PCNB هم مًوثراست ولی روی پی تیوم اثر ندارد.

3- عمق بذر در کاشت مهم است. چون قارچ بیشتر به بافت جوان میزند. اگر بافت جوان کمتر در معرض قارچ واقع شود بیماری کمتر است. بنابراین هر چه عمق کمتر باشد بهتر است

تهیه شده توسط جعفر چاکرالحسینی

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: یک شنبه 7 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

این بیماری در بیشترنقاط ایران از روی نخود ایرانی و باقلا گزارش شده است که در باقلا به آن آسکوکیتای باقلا گویند. عامل بیماری در برق زدگی نخودAscochyta rabiei و در برق زدگی باقلا Ascochyta fabae میباشد. فرم جنسی قارچ Didymella rabieiiبا نام قدیمی Mycosphaerella rabie است. این قارچ یک آسکومیست است که در مرحله غیر جنسی تولید پیکنیدیوم و در فرم جنسی تولید آسکوکارپ از نوع پریتسیوم کاذب مینماید که البته فرم جنسی در شرایط ایران چندان مهم نیست. پیکنیدیوم وپیکنیدیوسپورهای دو سلولی شفاف آن در اپیدمیولوژی بیماری خیلی مهم هستند. این بیماری در مناطق نخودکاری ایران و از جمله استان فارس وجود دارد.

این بیماری در مناطق معتدل وگرمتر بیشتر دیده میشود. علایم بیماری خیلی واضح است. در مزرعه نخود قسمتی مثل این است که صاعقه زده باشد و زرد وخشک شده بنظرمی رسد. این بیماری در مزرعه بصورت لکه ای دیده می شود. بارندگی شدید سبب پخش اسپور قارچ و شیوع شدید آلودگی میشود. شرایط مساعد جهت گسترش بیماری بارندگی شدید همراه با باد میباشد.

روی برگچه وکپسول ها لکه های گرد و روی ساقه لکه های کشیده سفید رنگ که بعداً قهوه ای شده و درآنها نقاط ریز سیاهرنگی که پیکنید یوم ها هستند، تشکیل میشود. چون به کپسول میزند سبب آلودگی بذر می شود. بذرهای به شدت آلوده، لاغروچروکیده می شوند و روی آنها پیکنیدیوم تشکیل میشود. اگر بذر آلوده کشت شود و رطوبت هم بالا باشد اولین علایم آلودگی روی طوقه نباتات کوچک دیده میشود که در شرایط گرم ومرطوب قارچ از روی طوقه به قسمتهای بالایی رفته وبرگچه ها را آلوده میکند و آلودگی شیوع می یابد.

بقای قارچ در روی بقایای گیاهی وبذر انجام می گیرد . این قارچ هتروتا لیک است. احتمال دارد زمستانگذرانی قارچ در فارس بصورت آسکو کارپ در کاه وکلش باشد چون درفارس هر دو تیپ قارچ مشاهده شده است. آسکوسپورها نیز شبیه پیکنید یوسپورها هستند. مهمترین کانون آلودگی بذر آلوده است. گاهی تا 2% آلودگی بذردیده شده است. برای این قارچ 1% آلودگی بذر بسیار بالاست و کافی است که تمام مزرعه را آلوده کند. بهنیه دما 20 درجه سانتیگراد و هوای مرطوب برای اپیدمی لازم است. در آمریکا قارچ را از علفها ی هرزی مثل تاج خروس ،پیچک و حتی نوعی عدس ، یونجه و تاجریزی جدا کرده اند.

کنترل:

1- تناوب وشخم عمیق. چون سالیان دراز در خاک نمی ماند تناوب دو ساله کافی است.

2- بذر سالم. بذررا باید از جاهایی که بیماری نیست تهیه کرد.

3- آبیاری بصورت کرتی یا بارانی نباشد.

4- تنظیم تاریخ کاشت ، طوری که به بارندگی نخورد. بخصوص در زمان تشکیل غلاف.

5- سمپاشی. هم ضد عفونی بذر میتوان انجام داد وهم سمپاشی بعد از هر بارندگی موًثر بوده است. اکسی کلرورمس باعث سوختگی گیاه میشود وحتی برای ضد عفونی بذر هم مناسب نیست چون باعث مرگ جوانه میشود. دراستان فارس 3-2 سمپاشی کافی است.

6- ارقام مقاوم استفاده شود. نخودهای سیاه (لپه) تا حدود زیادی مقاومند

تهیه شده توسط جعفر چاکرالحسینی

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: یک شنبه 7 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

بوته‌هاي آلوده داراي خوشه‌هاي سفيد و پوك(white head) بوده و در روي طوقه وريشه بوته‌هاي آلوده پوسيدگي خشك همراه با رنگ قهوه‌اي مايل به سياه ديده مي‌شود. اندامهاي آلوده معمولاً تغيير رنگ داده، گياه آلوده كوتاه مانده و تعداد پنجه‌ها كاهش مي‌يابد.

علائم و نشانههاي بيماري

ü  در طوقه و گره اوليه ساقه پوسيدگي ايجاد مي‌شود. خسارت قارچ در اثر مسدود كردن آوندها است كه باعث پوسيدگي ريشه مي‌شود. گاهي ريشه‌هائي كه در اثر بيماري از بين مي‌روند، به جاي آنها ريشه جديد توليد مي‌شود كه اين ريشه‌ها حساس‌تر از ريشه‌هاي قبلي هستند. اين بيماري در خاكهاي قليايي شدت بيشتري دارد.

 

عامل بيماري

ü     قارچ Gaeumannomyces graminis  داراي پريتسيومهاي با نوك كمي خميده است كه معمولاً به گندم حمله مي‌كند ولي يولاف، چاودار، جو و مَرغ نيز ميزبان آن مي‌باشند.

ü     هيف‌هاي قارچ خاكستري، داراي ديواره‌اي ضخيم و قهوه‌اي تيره هستند، روي هيف‌ها  hyphopodia (پاهاي هيفي) ديده مي‌شود. پريتسيومها در داخل يا زير غلاف تشكيل مي‌شوند و گرد تا دوكي و سياهرنگ هستند، آسكها كشيده چماقي راست يا خميده بوده و آسكوسپورها استوانه‌اي و بطرف نوك باريك شده و داراي 7-5 ديواره عرضي هستند.

ü     فرم غيرجنسي عامل بيماري قارچ Phialophora مي‌باشد.

 

كنترل بيماري

ü  تناوب زراعي يكساله با گياهان غير ميزبان ( هر چند كه بيماري در مزارع گندمي كه قبل ازگندم، يونجه و سويا كاشته شده باشد  به علت وجود علفهاي هرز گرامينه، شديد است).

ü   شخم پس از برداشت براي نابودي بقاياي گياهي نيز مؤثر است. پديده زوال Take-All decline در خاكهاي كمي اسيدي وجود دارد كه پس از افزايش جمعيت عامل بيماري در اولين 5-2 سال كشت گندم، بيماري كاهش مي‌يابد و نوعي كنترل بيولوژيكي توسط آنتاگونيست‌ها است كه در مناطق توليد گندم منطقه حاره دنيا ديده مي‌شود.

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: یک شنبه 7 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

سفیدک کرکی (دروغین) آفتاب گردان sunflower downy mildew

 

 

 

 

عامل بیماری قارچ p.helianth ) Plasmopra halstedii )می باشد که ازگروه Oomycetes است. یکی از بیماری های مهم آفتاب گردان است که از کشورهای زیادی از جمله ایران گزارش شده است. حدود سال 1343 برای اولین بار در آذربایجان دیده وگزارش گردید. در آذربایجان،گیلان و کردستان بیماری مهمی است. درفارس هم دیده شده است. این بیماری بذرزاد است. خسارت این بیماری خیلی زیاد است زیرا ممکن است اصلاً بذر تشکیل نشود. ویا اینکه میزان روغن آن پایین بیا ید و گاهی اوقات تا 50%محصول راازبین ببرد. قارچ عامل بیماری روی جوانه زنی بذر هم اثر دارد،چراکه بذرها کوچک مانده وقدرت جوانه زنی آنها کاهش می یابد ویا اینکه تولید گیاهان غیرنرمال(کوتوله) می کند .

 

برای دانلود به ادامه مطلب مراجعه کنید


ادامه مطلب
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: یک شنبه 7 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

بیماری خاکستری پیاز ابتدا توسط Sorauer در آلمان تشریح شده و در ایران منوچهری و شیرزادی وجود آن را در سال 1338 از کرج گزارش کرده‌اند. این بیماری یکی از خطرناک‌ترین بیماریهای پیاز می‌باشد که در اکثر نقاط جهان ، چه در مزرعه و یا در موقع برداشت و حمل و نقل ، و چه در انبار به پیاز و سیر حمله کرده و خسارت می‌رساند. ارقام مختلف پیاز سفید در مقابل این بیماری حساسیت زیادی داشته و بخصوص در انبار خسارت زیادی به آن وارد می‌شود. ولی ارقام زرد کمتر از ارقام سفید ، و پیازهای قرمز بندرت از این بیماری خسارت می‌بینند.
ارچ عامل بیماری به نام Botrytis alliimunn دارای رشته‌های میسلیومی دیواره‌دار قطور استوانه‌ای شکل می‌باشد. کنیدیفرها خوشه‌ای شکل و شاخه‌شاخه و به رنگ زیتونی هستند. کنیدی‌ها تک حجره‌ای بوده و دارای غشاء نازک و ظریفی می‌باشند و اندازه آنها 16 - 6 میکرومتر است. عامل بیماری در مرحله جنسی آسکوسپور درون آسک در آپوتسیوم روی اسکلروتیوم تولید می‌نماید.

شروع این بیماری بیشتر از ناحیه طوقه می‌باشد و بندرت در سایر قسمتهای پیاز دیده شده است، مگر اینکه قسمتی از پیاز قبلا زخمی شده باشد که در این صورت قارچ از محل زخم وارد شده و باعث آلودگی می‌شود. بافتهای آلوده به نظر فرورفته بوده و بیماری بتدریج به قسمتهای سالم پیشروی می‌نماید. در برش پیازهای پوسیده و در قسمتی که بیماری پیشرفته باشد، بافت مورد حمله خیس خورده به نظر می‌رسد و چندی بعد در قسمت آلوده و فرو رفته یک طبقه نمدی خاکستری رنگ که اجتماعی از میسلیوم‌های قارچی می‌باشد تشکیل می‌شود.

در صورت وجود رطوبت کافی توده خاکستری رنگ گردآلودی که دارای منظره دان‌دان می‌باشد، تشکیل می‌شود. در ضمن ، توده قارچی به قسمتهای داخلی هم نفوذ کرده و به سرعت تمام غده پیاز را فرا می‌گیرد. در سطح توده خاکستری مایل به سیاه کنیدیفرها و کنیدی‌های قارچ ظاهر می‌شود. اسپورهای قارچ بعد از رسیدن آزاد شده و توسط جریان هوا به اطراف پراکنده می‌شوند و این اسپورها می‌توانند تا چند روز زنده بمانند و اگر در شرایط مناسب رطوبتی و حرارتی قرار گیرند، پس از 7 تا 8 ساعت جوانه زده و از آن رشته میسلیومی خارج می‌شود که آلودگی جدید را بوجود می‌آورد و این دوره مرتبا ادامه پیدا می‌کند.

پیازهایی که بطور کامل به قارچ آلوده شده باشند، به صورت پیچیده و مومیایی درآمده و در غالب اوقات قسمتهای سیاه مایل به خاکستری که همان سختینه یا اسکلروت‌های قارچ می‌باشند به اندازه‌های مختلف و به ابعاد 0.5 تا 1 سانتیمتر دیده می‌شود. این اسکلروت‌ها معمولا در شرایط نامساعد حرارتی بوجود آمده و در مواقعی که درجه حرارت پایین‌تر از صفر باشد. رشته‌های میسلیومی تولید کنیدیفر و کنیدی نکرده و تشکیل اسکلروت را می‌دهند. دیواره‌های خارجی اسکلروت کم‌کم تیره‌تر شده و داخل آن از رشته‌های میسلیومی قطوری که مملو از مواد غذایی می‌باشند تشکیل می‌شود.

کنترل بیماری:

شاید مبارزه فیزیکی بهترین راه جلوگیری از بیماری باشد. بدین منظور باید پیازها را پس از برداشت و قبل از انبار نمودن آنها را تا مدتی در محل خشک نگهداری نمود تا مقداری از رطوبت سطحی آن گرفته شود. بدین منظور در نقاطی که فصل برداشت مصادف با بارندگی نباشد، مانند کرج پیازها را پس از خارج کردن از خاک در همان مزرعه بدون قطع برگها به مدت 2 تا 3 هفته در روی زمین پهن می‌کنند به طریقی که پیازها روی هم انباشته نشوند. ولی در نقاط مرطوب باید حتما آنها را زیر سرپناهی که در آنجا جریان هوا بخوبی برقرار باشد خشک نمود.

هرگاه پیازها را قبل از انبار کردن مدت 24 ساعت در محیط سربسته‌ای که در هر متر مکعب آن 20 سانتیمتر مکعب فرمل تجارتی تبخیر شده است قرار دهیم، در اثر وجود بخار فرمل ، اسپورهای قارچ که در مزرعه روی پیاز قرار گرفته‌اند کشته خواهد شد، و از این راه به سالم ماندن پیاز در انبار اطمینان حاصل می‌شود. بخار فرمل جذب پیاز نمی‌شود و برای مصرف کننده زیانی ندارد.

انباری که برای نگهداری پیاز مورد استفاده قرار می‌گیرد بایستی خنک (حدود 4 درجه سانتیگراد) و خشک باشد، بایستی قبل از قرار دادن پیازها در آنجا آن را ضدعفونی نمود بدین منظور می‌توان به ازاء هر متر مکعب انبار ، مقدار 20 سی‌سی فرمالین تجارتی مصرف نمود.

منبعhttp://agriiut1.blogfa.com

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: جمعه 5 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

این بیماری که خسارت اصلی آن در مناطق مرطوب بیشتر است در نقاط مختلف کشت کاهو در ایران مخصوصا در خوزستان همه ساله خسارت زیادی چه در مزرعه و چه در موقع حمل محصول به آن وارد می‌آورد. این بیماری از مدتها پیش در ایران وجود داشته، در بهار 1343 و زمستان 1342 در کاهوهای شمال ایران به شدت شایع شد و خسارت آن را نصف تا ثلث محصول تخمین زدند.

در اسفند 41 و بهار 42 بطوری که این بیماری در مزارع کردکوی شایع بود که زارعین به علت شیوع بیماری از برداشت محصول خودداری کردند. در نقاط دیگری مثل گرگان ، مازندران ، گیلان تا آستارا بیماری گزارش داده‌اند. در جنوب ایران در برازجان و خوزستان که مرکز کشت کاهو زودرس می‌باشد نیز بیماری خسارت زیادی وارد می‌آورد.
در روی برگهای کاهو لکه‌های کوچکی در ابتدا به رنگ سبز کم‌رنگ بوده و به تدریج تغییر رنگ یاخته و به رنگ قهوه‌ای درمی‌آید. این لکه‌ها غالبا مدور بوده و در وسط آنها نسج گیاه خشک و نکروز شده و در بعضی از نمونه‌ها این لکه‌ها به صورت دوایر متحدالمرکزی درمی‌آیند. عموما لکه‌ها دارای هاله‌ای شفاف در اطراف خود می‌باشند در شرایطی که رطوبت محیط زیاد باشد و در مدتی که شدت بیماری زیاد باشد لکه‌ها به یکدیگر متصل شده و تمام سطح برگ را فرا می‌گیرد بطوری که کاهو ارزش بازاری خود را از دست می‌دهد و طعم و مزه‌اش نیز تغییر می‌کند. بیماری معمولا از نوک برگها به طرف پایین و از برگهای خارجی و حسن به برگهای مرکزی پیشروی می‌کند.
 

مشخصات قارچ عامل بیماری

فرم غیر جنسی قارچ عامل بیماری لکه قهوه‌ای کاهو از تیره Dematiaceae و ژانر Stemphylium می‌باشد. کنیدیفرها به رنگ قهوه‌ای دارای دیواره عرضی می‌باشد. در روی کنیدیفرها کنیدهایی به رنگ قهوه‌ای مایل به سیاه تشکیل می‌شود. شکل کنیدی‌ها بیضی یا چهار گوش و یا مستطیل بوده ولی عموما دارای شکل غیرمنظم می‌باشند. این کنیدی‌ها دارای دیواره‌های عرضی و طولی بوده و اغلب طح خاری آنها دارای خارهای ریزی می‌باشند. فرم جنسی این قارچ از تیره pleosporaceae است. این فرم قارچ در داخل برگهای مرده و پوسیده بوجود می‌آید. در محیط آزمایشگاه نیز توانسته‌اند این حالت از قارچ را ایجاد نمایند.
 

بیولوژی قارچ 

این قارچ هم به صورت پارازیت و هم به صورت ساپروفیت در روی قسمتهای مختلف گیاهان زندگی می‌کند. تظاهرات زندگی آن در ابتدای فعالیت به صورت لکه‌های رنگ پریده و سپس به صورت لکه‌های قهوه‌ای مدور در سطح برگ کاهو که یکی از میزبانهای آن می‌باشد دیده می‌شود. در سطح این لکه‌ها کنیدیفرو در انتهای آن کنیدی در اثر طویل شدن جدار خارجی کنیدیفر بوجود می‌آید. بدین ترتیب که موقع جوانه زدن اسپور جدارهای داخلی از خارجی جدا شده و باعث رشد کنیدی می‌شود.

کنیدی‌ها به علت سبکی توسط باد ، آب و یا عوامل دیگر به آسانی منتشر می‌شود و بیماری از بوته‌ای به بوته دیگر و از مزرعه‌ای مزرعه دیگر منتقل می‌گردد. اسپورهایی که در محل مناسب قرار گیرند تندش پیدا کرده و از راه روزنه‌ها وارد گیاه میزبان خود می‌شوند و وجود خراش و یا زخمها برای آلودگی لزومی ندارد. میسلیوم حاصله از تندش کنیدی در پارانشیم برگ گسترش یافته ولی معمولا حدود رشد آن در روی برگ زنده محدود نمی‌شود. در این تماما برگ خشکیده و قارچ فاصله بین سلولها و داخل سلولها را پر می‌کند. از هر اسپور پس از جوانه زدن 1 تا 2 لوله تندش خارج شده و با ایجاد رشته‌های میسلیوس وارد روزنه و پارانشیم برگ می‌شود، دوره کمون بیماری فقط یک تا دو روز می‌باشد.

وقتی رشد قارچ کامل شد تولید کنیدیفر و کنیدی می‌کند که هر دو به رنگ قهوه‌ای می‌باشند، این اندامها از سطح برگ خارج شده و با انتشار خود بیماری را در مزارع و اطراف منتشر می‌کند.
مرحله ساپروفیتی از موقعی شروع می‌شود که برگهای مبتلا به سطح زمین می‌افتند. در اثر وجود رطوبت کافی قارچ رشد خود دو مرتبه شروع نموده و ایجاد پریتس می‌نماید که این پریتس‌ها حاوی آسک و آسکوسپورهایی هستند که فصول نامساعد را می‌گذرانند و بیماری را از سال به سال دیگر منتقل می‌کنند. پرتیس‌های این قارچ پس از 2 تا 3 هفته از کشت در محیط غذایی (P.D.A) محیط کشت سیب زمینی بوجود می‌آیند که در داخل آنها آسک‌ها و آسکوسپورها به خوبی قابل تشخیص می‌باشند.



 

img/daneshnameh_up/a/ad/lactuca2.JPG
مبارزه

بهترین راه مبارزه مصدوم نمودن بقایای گیاهان سال قبل است، چون در روی این اندامهای بیمار است که قارچ زمستان را به سر برده و با ایجاد پریتس بیماری را برای سال بعد نگه می‌دارد. این مورد بهترین راه شخم عمیق است. کنترل آبیاری نیز در کم کردن بیماری موثر است. چون این بیماری در مناطق مرطوب سرعت در مزرعه منتشر می‌شود باید بلافاصله پس از مشاهده اولین آ ثار بیماری کاهوها را با سمومی مثل زینب یا لوف‌اکول به نسبت 1.5 تا 2 در هزار هر 15 روز یک بار سمپاشی نمود بطوری که آخرین سمپاشی 20 روز قبل از برداشت محصول انجام پذیرد.

منبعhttp://agriiut1.blogfa.com

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: جمعه 5 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

بیماری های نیشکر  Sugarcane diseases

در اینجا به برخی از مهمترین بیماریهای این گیاه اشاره میکنیم:

۱- سیاهک نیشکر  Ustilago scitaminea _ Sugarcane smut

این بیماری در دنیا و در ایران (خوزستان و ساری) گسترش پیدا کرده و از مهمترین بیماریهای نیشکر است. به گرامینه های چندساله دیگر نیز حمله میکند (مانند ذرت).

علائم بیماری:

این بیماری به برگ جوانه و ریشه نیشکر بصورت سیستمیک حمله میکند و سبب سیاهک روی برگ و ساقه میگردد. ساقه آلوده در انتها شلاق مانند میشود. برگهای انتهایی گیاه نیز کوچک شده و علائم را نشان میدهند و توده اسپور که بوسیله پوسته نقره ای رنگ نازک پوشیده شده پاره میشود و برگها باریک و شلاقی میشوند. فاصله گره ها و بدنبال آن رشد نی کم شده و گیاه کوتاه میماند. ساقه های آلوده خشن، خشک و شکننده میشوند و ساقه باریک و بندهای بالایی فاقد جوانه میشوند.

تلیوسپورها کروی، قهوه ای کمرنگ، منقوط به قطر متوسط ۷.۱ میکرون هستند که بوسیله باد پخش میشوند. تلیوسپورها در گیاه و خاک یافت میشوند.

کنترل:

۱. قرنطینه داخل کشور ۲. سوزاندن لکه های آلوده با نفت ۳. استفاده از قلمه های سالم ۴. ترموتراپی قلمه ها جهت کاشتن ۵. ضدعفونی سیستمیک قلمه ها (تیلت) ۶. استفاده از ارقام مقاوم.

۲- سوختگی یا بلایت رایزوکتونیایی غلاف نیشکر Rhizoctonia zeae _ Rhizoctonia sheath blight

این بیماری از شمال ایران گزارش شده است و بصورت لکه های سوخته کرمی تا قهوه ای روشن با حاشیه باریک ارغوانی تا قهوه ای تیره و هاله نارنجی تا قرمز تیره در اطراف لکه ها، روی غلاف نیشکر دیده میشود. روی ساقه و غلاف نیشکر آلوده ریسه قارچ بصورت تارهای سفید دیده میشود که میتواند سبب پوسیدگی و مرگ جوانه در آلودگی های شدید بشود.

۳- پوسیدگی سیتوسپورایی غلاف نیشکر  Cytospora sacchari _ Cytospora sheath rot

از بیماریهای نیشکر بوده که از مزارع خوزستان گزارش شده است. در مزارعی که تنش رطوبتی دارند در غلاف نزدیک سطح خاک لکه های نامنظم قرمز مایل به قهوه ای ایجاد میشود که کم کم بزرگ شده و تقریبا تمام غلاف را آلوده میکند. در زخمهای ایجاد شده پیکنیدیومهای ریز و سیاه بوجود می آید. پیکنیدیومها سفت و ارتفاع آنها از سطح غلاف به یک میلیمتر میرسد. در شرایط مرطوب قطرات زرد کهربایی از پیکنیدیوم ها خارج میشود. این قارچ کنیدیهای تک سلولی در استروما ایجاد میکند.

 

بیماری های دیگر نیشکر:

پوسیدگی فوزاریومی نیشکر که در اثر 2 گونه فوزاریوم به نامهای Fusarium proliferatum & F. subglutinans ایجاد میشود.

بیماری آناناسی نیشکر Pineapple disease ناشی از Ceratocystis paradoxa

کوتولگی راتون نیشکر Raton stunting disease ناشی از باکتری سخت کشت Clavibacter xyli subsp. xyli

بیماری نوار قرمز نیشکر Red streak ناشی از باکتری Pseudomonas syringae pv. syringae

ویروس موزائیک نیشکر SMV و بیماری ناشناخته برگ سفید نیشکر White leaf که احتمال میرود عامل آن نوعی فیتوپلاسما باشد از دیگر بیماری های نیشکر محسوب میشوند.

تصویر زیر مربوط به بیماری ویروس موزائیک نیشکر میباشد که در بخش دوم به آن اشاره کرده ایم.

 

 

•         منابع:

زراعت نیشکر- نوشته جی. هانسیگی ۱۳۸۰

آفات مهم گیاهی ایران – تالیف دکتر ابراهیم بهداد . سال ۱۳۸۱

آفات مهم گیاهان زراعی – تالیف دکتر محمد خانجانی. سال ۱۳۸۸

بیماری شناسی گیاهی بیماری های گیاهی - تالیف دکتر علی روستایی . سال ۱۳۸۸

بیماری شناسی گیاهی - تالیف جرج ان. اگریوس . سال ۱۳۸۹

•          www.sugarcane.ir

•          http://agk67.blogfa.com

•          http://www.iripp.ir

•          http://vista.ir

•          http://www.iranwheat.ir

•          http://www.biologie.uni-hamburg.de

•          http://www.inra.fr

ارسال شده توسط حمید قبادی

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: پنج شنبه 4 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

بیماری های یونجه را به 3 دسته بیماری های برگ، بیماری های طوقه و ساقه و بیماری های ریشه تقسیم میکنیم:

1-     بیماری های برگ یونجه Leaf Diseases:

1. لکه قهوه ای یونجه Common Leaf Spot

عامل: Pseudopeziza medicaginis

 

2. لکه برگی لپتوسفائرولینایی یونجه  Lepto Leaf Spot

عامل: Leptosphaerulina briosiana

 

3. لکه برگی و ساق سیاه فومایی یونجه (ساق سیاه بهاره) Spring Black Stem and Leaf Spot

عامل: Phoma medicaginis

 

4. لکه برگی و ساق سیاه سرکوسپورایی (ساق سیاه تابستانه) Summer Black Stem and Leaf Spot

عامل: Cercospora medicaginis

 

5. لکه برگی (لکه آجری) استمفیلیومی Stemphyllium Leaf Spot

عامل: Stemphylium species & S. botryosum

 

6. لکه زردی برگ Yellow Leaf Blotch

عامل: Leptotrochila medicaginis

 

7. سفیدک کرکی یونجه Alfalfa downy mildew

عامل: Peronospora aestivalis

 

8. زنگ یونجه  Uromyces striatus var.medicaginis


9. ویروس موزائیک یونجه Alfalfa mosaic virus

 

2-     بیماری های طوقه و ساقه یونجه Stem and Crown Diseases

10. آنتراکنوز Anthracnose

عامل: Collectotrichum trifolii

 

11. پوسیدگی طوقه Crown Rot of Alfalfa

عامل: Fusarium, Phoma, and Rhizoctonia

 

12. پوسیدگی اسکلروتینیایی طوقه و ساقه Sclerotinia Crown and Stem Rot

عامل: Sclerotinina trifoliorum

 

13. پژمردگی ورتیسلیومی Verticillium Wilt

عامل: Verticillium albo-atrum

 

14. نماتد ساقه یونجه Alfalfa Stem Nematode

عامل: Ditylenchus dipsaci

 

15. گال زگیلی طوقه یونجه Alfalfa Crown Wart

عامل: Urophlyctis alfalfae

 

3-     بیماری های ریشه Root Diseases:

16. پوسیدگی ریشه آفانومایسزی Aphanomyces Root Rot

عامل: Aphanomyces euteiches

 

17. پژمردگی باکتریایی Bacterial Wilt

عامل: Clavibacter michiganense subsp.insidiosum

 

18. پژمردگی فوزاریومی Fusarium Wilt

عامل: Fusarium oxysporum f. sp. Medicaginis

 

19. پوسیدگی فایتوفتورایی ریشه Phytophthora Root Rot

عامل: Phytophthora medicaginis

 

20. نماتد گره ریشه یونجه Root-Knot Nematodes

عامل: Meloidogyne spp.

 

21. نماتد زخم ریشه یونجه Root-Lesion Nematode

عامل: Pratylenchus spp.

ارسال شده در مورخه : شنبه، 22 مهر ماه ، 1391 توسط hamid-ghobadi

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: پنج شنبه 4 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

بخش دوم: بیماری های جو Barley diseases





 

 

1-     کاه سیاه یا رگه برگی باکتریایی Xanthomonas campestris pv. tranlucens

این بیماری گاهی تا  15-10 % خسارت وارد کرده و از اواخر سال 1800 به گندمیان مختلف از جمله جو حمله کرده و شناسایی شده است.

 

برای مشاهده متن کامل به ادامه مطلب مراجعه کنید


ادامه مطلب
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: پنج شنبه 4 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

فصل اول:
بیماری های گندم و جو
شامل 2 بخش:
بیماری های گندم
Wheat Diseases
بیماری های جو Barley diseases


بخش اول:
بیماری های گندم Wheat Diseases

Wheat



گندم در تمام مراحل رشد مورد حمله بیماری های متعددی قرار می گیرد. حدود 20% کاهش راندمان در اثر بیماری های گندم گزارش شده است.

 

 

 

برای مشاهده متن کامل به ادامه مطلب مراجعه کنید

 


ادامه مطلب
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: پنج شنبه 4 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

صفحه قبل 1 2 3 صفحه بعد

CopyRight| 2009 , plant-protection-science.LoxBlog.Com , All Rights Reserved
Powered By LoxBlog.Com | Template By:
NazTarin.Com