گیاهپزشکی(حشره شناسی و بیماری شناسی کشاورزی)

سایت تخصصی رشته گیاهپزشکی

قارچ کش (fungicide) در اصطلاح به ترکیباتی اتلاق می گردد که سبب مرگ یا از بین رفتن پرگنه (colony) قارچ  می شوند. مواد fungistatic ترکیباتی شبه قارچ کش می باشند که بدون از بین بردن قارچ سبب توقف رشد و یا مانع بیماریزایی آن می شوند. در برخی از موارد این ترکیبات سبب افزایش توان دفاعی گیاه در مقابل قارچ بیمارگر نیز شده اند.

حدود60% کل ترکیبات شیمیایی بکار رفته علیه بیماری های گیاهی در مورد درختان میوه بوده است. در میان این ترکیبات شیمیایی، قارچ کش های سیستمیک و آنتی بیوتیک ها عمل معالجه ای (curative) یا ریشه کنی (eradicant) روی  بیماری های گیاهی داشته اند.

در زمان بارندگی استفاده از فرمولاسیون هایی مانند محلول و یا گرد بازده مورد قبولی ندارند. پاک کننده ها کشش سطحی آب را کاهش می دهند و باعث افزایش سطح تماس قارچ کش با گیاه می گردند. استفاده از روغن ها در کنار قارچ کش ها موجب افزایش چسبندگی قارچ کش ها به سطح گیاه می شوند. به روشی که در آن از آب آبیاری برای پراکندگی قارچ کش ها استفاده می شود در اصطلاح fungigation می گویند که در مورد برخی از سموم سیتمیک بکار می رود. استفاده از گازهای سمی فرار برای از بین بردن آفات و بیمارگرها را تدخین (fumigation) می گویند. سموم تدخینی (fumigant) اغلب در خاک ها برای کنترل قارچ ها، نماتدها و علف های هرز مورد استفاده قرار می گیرند. قارچ کش های تماسی اغلب از رشد بیشتر قارچ ها در بافت های گیاهی جلوگیری می کنند. طرز تاثیر یک ماده ارتباط مستقیم با کاربرد آن دارد. واژه های LD50 و LC50 در مورد میزان کارایی ترکیبات سمی بر بیمارگر ها بکار می رود.

 

برای مشاهده متن کامل به ادامه مطلب مراجعه کنید


ادامه مطلب
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: شنبه 13 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

بکارگیری سموم تدخینی  به دلیل انتشار و نفوذ آن‏ها به درون توده محصول در میان روش‏های متعدد مبارزه با آفات انباری، مهمترین روش بوده است.
با توجه به اهمیت اقتصادی آفات انباری و مقاوم شدن آن‏ها نسبت به حشره‏ کش‏های متداول شیمیایی، یافتن یک روش ایمن، مناسب، اقتصادی و بادوام جهت کنترل و کاهش خسارت این آفات ضروری بنظر می‏رسد. روش‏های متعددی جهت این منظور وجود دارد.
در چند سال اخیر بکار‏گیری تعداد زیادی از سموم تدخینی کنار گذاشته شده است. متیل بروماید از جمله سموم تدخینی می‏باشد که سبب تخریب لایه استراتوسفری اُزون گردیده و توسط سازمان حفاظت محیط زیست  ایالت متحده آمریکا به عنوان دسته اول تخریب کننده‏‏های لایه اُزون طبقه بندی شده است و طبق برنامه ‏ریزی جهانی در کشورهای توسعه یافته تا سال 2005 و در کشورهای در حال توسعه تا سال 2015 باید مصرف این سم متوقف شود (EPA, 2006).

پس از آن که متیل بروماید عامل تخریبی لایه اُزون شناخته شد استفاده از فسفین زیادتر شد و عدم توجه به استاندارد‏های تدخین باعث بروز مقاومت‏های بیشتری در آفات نسبت به فسفین گردید به طوری که در 45 کشور جهان گزارشاتی از مقاومت آفات انباری در برابر سم فسفین وجود دارد و از این‏رو جستجو جهت جایگزینی مناسب برای سموم فوق اجتناب ‏ناپذیر است (Fields, 1998).

استفاده از حشره‏کش‏های تماسی مصنوعی امروزه یکی از استراتژی‏های متداول برای جلوگیری از تغذیه و خسارت آفات انباری می‏باشد (Arthur, 1996). خاک‏های دیاتومه از جمله این ترکیبات می‏باشد که جهت حفاظت غلات، بقولات و دانه‏های روغنی در انبارها بکار گرفته می‏شود. دسترسی به اولین فرمولاسیون تجارتی خاک دیاتومه در حدود سال 1960 امکان پذیر گردید.
هم اکنون فرمولاسیون‏های تجارتی خاک دیاتومه بیش از 40 سال است که در ایالت متحده امریکا بکار گرفته می‏شوند و علاوه بر آن در کانادا، استرالیا، ژاپن، اندونزی و عربستان نیز برای کنترل آفات انباری ثبت شده‏اند (Armitage et al., 1998).

معرفی خاک دیاتومه
خاک دیاتومه (Diatomaceous earth) از بقایای فسیلی جلبک‏های تک سلولی تحت عنوان دیاتوم بوجود آمده ‏است. خاک‏های دیاتومه با توجه به مواد تشکیل دهنده به رنگ‏های مختلف از سفید تا خاکستری یا زرد و قرمز دیده می‏شوند و در اشکال متفاوت گرد، پهن و مسطح وجود دارند. فرم پهن خاک‏های دیاتومه سطح فعال بیشتری داشته لذا توانایی حشره‏کشی بالایی دارند (Korunic, 1997 ).

خاک‏های دیاتومه از دیاتوم‏هایی با منابع متفاوت بوجود آمده‏اند. مقدار کریستال سیلیکای موجود در خاک دیاتومه نقش موثری در قدرت حشره‏کشی آن‏هاایفا می‏کند (Fields and Korunic, 2000). به طور کلی خاک‏های دیاتومه‏ای که از دیاتوم‏های آب‏های دریاها بوجود آمده‏اند 2 تا 7 درصد کریستال سیلیکا دارند و خاک‏های دیاتومه‏ای که از دیاتوم‏های آب‏های شیرین (برکه، دریاچه، مرداب) ایجاد شده ‏اند محتوی کمتر از 1 درصد کریستال سیلیکا می‏باشند.


فرمولاسیون‏های دریایی خاک‏دیاتومه به دلیل داشتن مقدار کریستال سیلیکا زیاد قدرت حشره‏کشی بالاتری داشته و حدود 1/0 درصد وزنی از آن‏ها برای کنترل آفات انباری کافی است (Golob, 1997).

علاوه بر این اندازه ذرات خاک‏های دیاتومه نیز در توانایی حشره‏کشی آن‏ها موثر است. میانگین اندازه ذرات تشکیل دهنده خاک‏های دیاتومه در صورتی که برابر و کوچکتر از 15 میکرومتر باشد مناسب است . مقدار اکسید سیلیسیم (SiO2) موجود در خاک دیاتومه نیز در عملکرد آن موثر است. فرمولاسیون‏هایی که مقدار اکسید سیلیسیم آنها بیشتر از 80 درصد باشد توانایی حشره کشی بالاتری دارند ((Korunic, 1997; Korunic and Ormesher, 1998.

طرز عمل  خاک دیاتومه

ذرات خاک‏ دیاتومه حاوی حفرات ریزی هستند که توانایی جذب مولکول‏های موم اپی‏کوتیکول حشره را دارند. لذا هنگام تماس با کوتیکول حشرات لایه مومی کوتیکول را جذب کرده، به مقدار کمی باعث ایجاد خراش بر روی سطح کوتیکول می‏گردد و سبب از دست رفتن آب بدن و مرگ حشره می‏شود Ebeling, 1971)).                           نحوه کاربرد خاک دیاتومه
خاک‏های دیاتومه  به دو صورت مورد استفاده قرار می‏گیرند:
1- تیمار کردن انبار با خاک دیاتومه قبل از ذخیره‏سازی مواد غذایی: خاک‏های دیاتومه به صورت گرد و یا اسپری‏ وتابل جهت تیمار انبارهای خالی و وسایل نقلیه‏ای  که برای حمل و نقل مواد غذایی به انبارها مورد استفاده قرار می‏گیرد، بعد از انجام اقدامات بهداشتی برای جلوگیری از ورود آفات به انبارها و ایجاد آلودگی‏های ثانویه بکار گرفته می‏شوند (Korunic et al., 1997).

روش گردپاشی متداول‏تر بوده و با توجه به تحقیقات انجام گرفته استفاده از گرد موثرتر از روش اسپری‏پاشی وتابل در کنترل آفات انباری می‏باشد. به این دلیل در حالت اسپری‏پاشی برای بالا بردن عملکرد خاک دیاتومه مقدار بیشتری از آن بکار گرفته می‏شود (Fields and Korunic, 2000). به طوری که در مورد فرمولاسیون Dryacide® خاک دیاتومه فرم گرد در حالت استاندارد به مقدار 2 گرم بر متر مربع مورد استفاده قرار می‏گیرد و فرم وتابل آن به مقدار 6 گرم بر متر مربع کاربرد دارد (Anonymous, 2002). 

2- تیمار مواد غذایی با خاک دیاتومه قبل و در زمان ذخیره‏سازی آن‏:
2-1- تیمار کل  ماده غذایی با خاک دیاتومه:
در صورتی که مقدار ماده غذایی انبار شده کم باشد از ابزار دستی برای مخلوط کردن خاک دیاتومه با کل توده استفاده می‏شود (Bridgeman, 1998). در صورتی که مقدار ماده غذایی انبار شده زیاد باشد چون مقدار خاک دیاتومه مصرف شده در مخلوط با کل توده زیاد خواهد بود لذا خاک دیاتومه به دو روش مورد استفاده قرار می‏گیرد:

2-2- تیمار سطح رویی ماده غذایی با خاک دیاتومه [۵]: خاک دیاتومه فقط بر روی سطح ماده غذایی به مقدار 100 گرم در متر مربع استفاده می‏شود (McLaughlin, 1994).

2-3- تیمار عمق بالایی ماده غذایی با خاک دیاتومه [۶]: فرمولاسیون‏های خاک دیاتومه به طور استاندارد برای تیمار 30 سانتی‏متر عمق بالایی مواد غذایی انبار شده بکار می‏روند (Nickson et al., 1994; Bridgeman, 1998).

بکارگیری این دو روش تیمار در انبارها و سیلو‏ها باعث می‏شود که مقدار مصرف شده خاک دیاتومه کاهش یابد و بنابراین تاثیر نامطلوبی روی خصوصیات فیزیکی دانه برجا نگذارد (Anonymous, 2002).

 مزایای خاک دیاتومه
خاک‏های دیاتومه مزایای زیادی دارند که عبارتند از:
1- کاربرد خاک‏‏های دیاتومه راحت و آسان است (Golob, 1997).
2- خاک‏‏های دیاتومه روی طیف وسیعی از آفات انباری موثر هستند (Anonymous, 1999).
3- عمر انبار داری خاک‏‏های دیاتومه نامحدود است و تا زمانی که سطح دانه و انبار خشک باقی بماند باعث حفاظت طولانی مدت مواد غذایی انبار شده بخصوص غلات می‏گردند ( Fields, 1998 ).
4- خاک‏های دیاتومه پایدار بوده و بر خلاف ارگانوفسفات‏ها، در اثر گرما تجزیه نشده و موثر باقی می‏مانند. بنابراین بقایای شیمیایی سمی روی مواد غذایی بر جا نمی‏گذارند و با مواد موجود در محیط زیست واکنش نشان نمی‏دهند (Quarles, 1992).
5- گزارشات متعددی در رابطه با مقاومت آفات انباری به برخی نگهدارنده‏های غلات نظیر پیرتروئید‏ها، ارگانوفسفات‏ها، کاربامات‏ها، هیدروکربن‏های کلره، Bacillus thuringiensis (B.t) و برخی سموم تدخینی وجود دارد (Subramanyam and Hagstrum, 1995). در صورتی که هیچ گونه مقاومتی از گونه‏های انباری به خاک دیاتومه تا به حال گزارش نشده است (Anonymous, 2002).
6- خاک‏های دیاتومه بی‏بو هستند (Anonymous, 1999).
7- خاک‏های دیاتومه سمیت کم روی پستانداران دارند و برای حشرات مفید و غیر هدف کم خطر هستند ( Fields, 1998 ).
8- خاک‏های دیاتومه هیچگونه تاثیر نامطلوبی بر قدرت جوانه زنی، کیفیت، طعم، ارزش نانوایی، خاصیت آرد و سایر خصوصیات دانه ندارند و استفاده از آن‏ها برای حفاظت غلات، بقولات و دانه‏های روغنی ثبت گردیده است (  .(Aldryhim, 1990; Korunic et al., 1996
9- خاک‏های دیاتومه توسط سازمان حفاظت محیط زیست ایالت متحده امریکا بعنوان یک ماده امن [٧] معرفی شده‏اند (Snetsinger, 1988)
10- خاک‏های دیاتومه حاوی سیلیکای بی‏شکل می‏باشند که با توجه به گزارش آژانس بین المللی تحقیقات سرطان [٨]، سیلیکای بی‏شکل متعلق  به نسل سوم آفت کش‏ها بوده و شواهد و مدارک کافی برای خاصیت  سرطان‏زایی آن وجود ندارد (IARC, 1997).
11- خاک‏های دیاتومه دوره کارنس نداشته و بلافاصله پس از کاربرد، دانه قابل مصرف می‏باشد (Anonymous, 1999).
12- خاک‏های دیاتومه در آمریکا و کانادا به عنوان افزودنی غذا [٩] ثبت گردیده‏اند  (Fields, 1998).
13- استفاده از خاک‏های دیاتومه در مقایسه با روش‏های فعلی کنترل آفات انباری در انبارها مقرون به صرفه و اقتصادی‏تر است (ضیائی و همکاران، 1385). 

محدودیت‏های خاک دیاتومه
1- خاک‏های دیاتومه در صورتی که در غلظت‏های بالاتر از حد استاندارد در تیمار غلات بکار گرفته شوند باعث کاهش وزن هکتولیتری دانه می‏گردند. البته خاک‏های دیاتومه با منشأهای مختلف در کاهش وزن هکتولیتری متفاوت می‏باشند (Korunic, 1998).
2- تیمار طولانی مدت (بیش از یکسال) غلات با خاک‏های دیاتومه موجب کاهش خاصیت روانی و چسبندگی دانه‏ها به ‏یکدیگر می‏گردد (Fields, 1998 ).
3-  با توجه به عملکرد خاک‏های دیاتومه در صورتی که رطوبت محیط و  مواد غذایی انبار شده زیاد باشد خاک دیاتومه نمی‏تواند به خوبی مواد انبار شده را محافظت کند (Le Patourel and Singh, 1984 ).
4- خاک‏های دیاتومه نمی‏توانند به خوبی سموم تدخینی باعث کنترل مراحل نابالغ آفات درجه اول نظیر گونه‏های جنس  Sitophilus و گونه R. dominica که در دانه به سر می‏برند، گردد (Fields, 1998 ).
5- احتمال بروز بیماری‏های تنفسی به فرمولاسیون‏های خاک دیاتومه‏ای که حاوی مقادیر بالایی کریستال سیلیکا می‏باشند وجود دارد. لذا در حین کاربرد خاک دیاتومه استفاده از ماسک ضروری است (McLaughlin, 1994).

با توجه به این که خاک‏های دیاتومه دارای مزایای بسیاری در مقایسه با محدودیتهای کم و قابل کنترل می‏باشند لذا استفاده از این ترکیبات در انبارهای غلات، بقولات و دانه‏های روغنی کشور بمنظور کنترل و کاهش خسارت آفات انباری توصیه می‏گردد. امید آن که حاصل این کار تحلیلی و سایر پژوهش‏ها بتواند از هدر رفتن سرمایه‏ها و دست رنج‏ها جلوگیری نماید و مفید واقع شود.

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: شنبه 13 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

حشره کش – دلتامترین

 

نام و  مشخصات فیزیکی و شیمیایی

1.   نام عمومی :  Deltamethrin

2.   کلاس :          Insecticide

3.   گروه :             بایروتروئید

4.   فرمول و وزن ملکولی:  (2/505) 3NO2Br19H22C

سایر مشخصات

1- فرومولاسیون ثبت شده در ایران :  W/V %5/2 EC-

2- نام تجاری :      -Decis

کاربرد

1- نحوه تاثیر : حشره کش گوارشی و تماسی

2- موارد مصرف : علیه مینوز لکه گرد درختان میوه و پرودونیای چغندرقند  ( توصیه شده)    

3-مقدار مصرف : محلولپاشی به نسبت 5/0 در هزار از فرم تجاری برای مینوز لکه گرد و مصرف یک لیتر در هکتار برای پرودونیای چغندرقند

پادزهر

دیازپام، پادزهر واقعی نیست و فقط سیستم اعصاب مرکزی را تسکین می دهد

ملاحظات

-

 

حشره کش - دیازینون

نام و  مشخصات فیزیکی و شیمیایی

1.   نام عمومی :  Diazinon

2.   کلاس :      Insecticide

3.   گروه :        ارگانوفسفره

4.   فرمول و وزن ملکولی:  (3/304) PS3O2N21H12C

سایر مشخصات

1- فرومولاسیون ثبت شده در ایران : %30SC

 

TC % 2،5،10D  %10O  %40WP  %60 ، 25 ، 20 EC-

2- نام تجاری :    -)%30SC) Diacap   ، Busudin-

کاربرد

1- نحوه تاثیر : حشره کش غیر سیستمیک با اثر تماسی و گوارشی و تنفسی

2- موارد مصرف : wp  جهت مبارزه با کرم سیب و مگس گلابی و سرخرطومی سیب و ( توصیه شده) گلابی ، خوشه خوار انگور ، جوانه خوار کاج ، %30sc  علیه سوسری - EC  جهت مبارزه با کرم سیب ، پسیل گلابی ، شپشکهای پسته و مرکبات و نخیلات و آفات چغندرقند – گرانول %10 ، 5 علیه کرم ساقه خوار برنج 

3-مقدار مصرف : علیه کرم ساقع خوار برنج 2 لیتر در هکتار ، برای نخیلات 5/1 تا 2 لیتر ، برای چغندر قند 1 تا 5/1 لیتر علیه کرم سفید ریشه درختام میوه و درختان جنگلی 3 تا 5/3 لیتر ، علیه لیسه و شته درختان میوه و پسیل گلابی و تریپس مو و شپشک پسته و مرکبات محلول 1 در هزار از %60 EC ‌، برای برنج KG ‌15 گرانول 10% ، %30SC ‌: CC‌100 در 5 لیتر آب

پادزهر

آتروپین – توکزو گونین

ملاحظات

این سم کولین استراز خون را کاهش می دهد قابل ذکر است فرمولاسیون کامل دیاکاپ بصورت دیازینون 30% میکروکپسول سوسپانسیون می باشد و 50LD

 

ORAL  این فرمولاسیون برای موش  

حشره کش - فن پروپاترین

نام و  مشخصات فیزیکی و شیمیایی

1.   نام عمومی :  Fenpropathrin

2.   کلاس :          Insecticide

3.   گروه :            پایروتروئید

4.   فرمول و وزن ملکولی:  (4/349) 3NO23H22C

سایر مشخصات

1- فرومولاسیون ثبت شده در ایران :    %10EC-

2- نام تجاری :      Danitol-

کاربرد

1- نحوه تاثیر : حشره کش و کنه کش گوارشی و تماشی و دور کننده

2- موارد مصرف : علیه کنه قرمز اروپایی درختان میوه سردسیری به ثبت رسیده است ( توصیه شده)

3-مقدار مصرف : محلولپاشی به نسبت 2 در هزار از فرمولاسیون تجارتی

 

پادزهر

دیازپام ( پادزهر واقعی نیست و فقط سیستم اعصاب را تسکین می دهد)

ملاحظات

-

حشره کش – فوزالن

نام و  مشخصات فیزیکی و شیمیایی

1.   نام عمومی :  Phosalone

2.   کلاس :       Insecticide

3.   گروه :         ارگانوفسفره

4.   فرمول و وزن ملکولی:  (8/367) 2PS4NO C115H12C

سایر مشخصات

1- فرومولاسیون ثبت شده در ایران :    %30wp

 

w/v  %35 EC-

2- نام تجاری :     Zolone-

کاربرد

1- نحوه تاثیر : حشره کش و کنه کش غیر سیستمیک با اثر تماسی وگوارشی

2- موارد مصرف : علیه آفات چغندرقند و سویا –کرم سیب و به و آلو-پسیل و زنبور و ( توصیه شده)   سرخرطومی گلابی و سیب –کرم خوشه خوارمو-زنجرک به مو- پسیل و پروانه چوبخوار پسته –برگ خوار آفتابگردان – سرخورطومی یونجه –   آفات ذرت – سوسک کلراد و سیب زمینی 

3-مقدار مصرف : محلولپاشی بمیزان 2 تا 3 لیتر در هکتار یا 5/1 در هزار ( برای پسیل پسته 5/2 در هزا) از محلول تجارتی %35EC

پادزهر

آتروپین ؛ PAM 2

ملاحظات

این سم کوبین استراز خون را کاهش می دهد

حشره کش - پروموپروپیلات

نام و  مشخصات فیزیکی و شیمیایی

1.   نام عمومی :  Promopropylate

2.   کلاس :       Acaricide

3.   گروه :          بنزیلات

4.   فرمول و وزن ملکولی:  (1/428) 3O2Br16H17C

سایر مشخصات

1- فرومولاسیون ثبت شده در ایران :   w/v%50EC      w/v%25EC-

2- نام تجاری :   Nroron-

کاربرد

1- نحوه تاثیر : کنه کش تماسی ، غیرسیستمیک

2- موارد مصرف : علیه کنه تار عنکبوتی چغندرقند –کنه زرد شرقی و کنه قرمز مرکبات ( توصیه شده)   

3-مقدار مصرف : برای چغندر قند 2/1 لیتر در هکتار اوایل تابستان از 25%EC- برای مرکبات یک در هزار اواخر بهار و اوایل تابستان از 25%EC

پادزهر

-

ملاحظات

این سم دارای دوام زیاد است و برای کنه هایی که در مقابل سموم فسفره مقاوم شده اند در دز بالا مصرف می شود.

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: شنبه 13 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

http://s3.picofile.com/file/7417693331/pestiside_formolasion.pdf.html

منبعhttp://www.royanclinic.blogfa.com

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: سه شنبه 9 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

 

برای مشاهده متن کامل به ادامه مطلب مراجعه کنید


ادامه مطلب
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: یک شنبه 7 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

 

نام عمومی قارچ کش

 

نام تجاری قارچ کش

 

فرمولاسیون

 

مقدار مصرف

 

موارد توصیه

 

ادیفنفوس

 

هینوزان

 

EC 50%

 

 

1لیتر

 

بلاست برنج

 

 

 

 

 

 

 

اکسی کلرورمس

 

 

 

 

 

 

 

 

 

کوپراویت

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WP 35%

 

 

 

 

 

 

5-2درهزار

 

 

 

 

 

 

 

 

1-2 Kg درهکتار

 

 

ü            آتشک سیب و گلابی

ü            لب شتری هلو

ü            بلایت گردو

ü            بیماری دارخور

ü            غربالی هسته دارها

ü            شانکر باکتریایی هسته دارها

ü            لکه آجری بادام

ü            آنتراکنوز گردو

ü            سفیدک دروغی سیب زمینی و گوجه فرنگی

ü            سفیدک پودری گوجه فرنگی

ü            ناتراسیا مرکبات(سرخشکیدگی)

ü            گموز پسته

ü            پوسیدگی گل آذین خرما

ü            سفیدک داخلی جالیز وسبزی

plantpathology.net

 
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: یک شنبه 7 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

در این پست قصد دارم در مورد سموم، و روشهای مختلف کنترل بیولوژیک و یا به عبارت دیگر محصولات بیولوژیک اطلاعاتی برای دانشجویان عزیز رشته گیاهپزشکی قرار بدم. فکر میکنم که ما دانشجویان گیاهپزشکی خیلی کم با محصولات بیولوژیک آشنا میشیم و یا شده ایم که این هم دلایل خاص خودش رو داره

به چندتا از این دلایل اشاره ای میکنم:

اول اینکه هنوز خوب رشته تحصیلیمون رو نشناختیم و جایگاه و اهمیتش رو درک نکردیم. دوم اینکه در راستای مورد فوق، انگیزه ای برای فعالیت های علمی نداریم. سوم اینکه روش تدریس ما چندان مناسب نیست چون بنظرم ما فرع رو گرفتیم و اصل رو رها کردیم. چهارم اینکه متاسفانه بهایی به فعالیت های دانشجویی داده نمیشود و پنجم اینکه خیلی از ما ها سرگرم سرگرم کننده های دیگری شده ایم و ...

اما بسیاری از محصولات بیولوژیک ساخت کشورهای دیگر میباشد که از این نظر هم جا داره ابراز تاسف کنم. سوالی که برای من پیش آمده این است که چرا  خود ما قادر نیستیم در راستای تولید چنین محصولاتی قدم برداریم. مشکل کجاست؟ چرا با اینکه خوشبختانه هر سال به تعداد فارغ التحصیلان رشته های کارشناسی گیاهپزشکی و کارشناسی ارشد حشره شناسی و بیماری های گیاهی افزوده میشود اما شاهد رشد کند تولید علم در این زمینه هستیم؟ چرا باید بیشتر پایان نامه های دانشجویان کارشناسی ارشد درمورد تاثیر سموم مخصوصا سموم شیمیایی روی آفات و بیماری های گیاهی باشد؟ آیا ساخت و تهیه کارت زرد چسبنده کار سختی است؟ و ...

اما معرفی سموم بیولوژیک ...

برای مشاهده متن کامل به ادامه مطلب مراجعه کنید


ادامه مطلب
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: پنج شنبه 4 آبان 1392برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

مفهوم مقاومت به سموم در حشرات
 قدمت حشرات به 350 ميليون سال بر مي‎گردد. در طول اين قرون متمادي حشرات با طبيعت بصورت Coevolution زندگي مي‎كردند. از زماني كه انسان در صدد مقابله با حشرات برآمد از اسلحه‎اي بنام سموم استفاده نمود. تا كنون بيش از هزاران تركيب شيميايي، توليد و بر عليه حشرات بكار برده شده است. بديهي است حشرات نيز براي مقابله با اين فشار طبيعي كه بوسيله انسان هدايت شده است مكانيسم هايي را براي بقاء خود و نسل‎هاي آينده خود بكار برده اند. انتخاب طبيعي بصورت بطئي در طول تاريخ بين حشرات و محيط اتفاق مي‎افتد. با كشف سموم و استفاده از آن در كنترل حشرات در حقيقت روند انتخاب طبيعي (Natural selection) توسط انسان با شتاب فوق العاده‎اي  به پيش رفته است. تعريف مقاومت از نظر سازمان جهاني بهداشت  بدين صورت است:

برای مشاهده متن کامل به ادامه مطلب مراجعه کنید


ادامه مطلب
نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: دو شنبه 1 آبان 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

 

لیست سموم حذف یا تعلیق شده کشاورزی

بر آن شدیم تا حد توان لیستی از سموم حذف یا تعلیق شده کشاورزی را برای دانشجویان بخصوص رشته گیاهپزشکی تهیه کنیم و در ادامه تعدادی از محصولات جدید مبارزه بیولوژیک را تحت عنوان محصولات بیولوژیک معرفی کنیم. ما وظیفه داریم در جهت حفظ سلامت محصولات کشاورزی و سلامت مصرف کننده و پایداری زیست محیط قدم برداریم. هرچند که هنوز کشاورزی سنتی را در برنامه کاری داریم و توجهی هم به سلامت محصولات کشاورزی نداریم. سمومی که سازمان حفظ نباتات کشور مصرف آن را ممنوع یا به تعلیق درآورده است بدین شرح میباشد:

1- اندوسولفان: حشره كش از مهر 89 حذف گرديد به دلیل مشكلات بهداشتي و سرطانزايي
2- آزينفوس متيل: حشره كش از مهر 89 حذف گرديد به دلیل مشكلات بهداشتي وسرطانزايي
3-  كارباريل: حشره كش ازمهر 90 حذف گردید به دلیل مشكلات بهداشتي و
سرطانزايي
4-  آميتراز: حشره كش و كنه
كش از ابتداي سال 91 حذف ميگردد به دلیل مشكلات بهداشتي و
سرطانزايي
5- آلاكلر: علفكش از مهر 90 حذف گردید به دلیل مشكلات بهداشتي و
سرطانزايي
6-  دي نيكونازول: قارچكش تعليق شده به دلیل عدم تأثير مناسب
7-  تراكلوكسيديم: علفكش تعليق شده به دلیل عدم تأثير مناسب
8-  ايمازامتابنز متيل: علفكش تعليق شده به دلیل عدم تأثير مناسب
9-  آلترين: حشره كش حذف شده بر اساس صورتجلسه مورخ 89/9/29 هيأت نظارت، سمومي 
كه صرفاً مصرف بهداشتي داشته  از ليست سموم مجاز كشاورزي حذف و به ليست سموم مجاز بهداشتي اضافه گرديدند سایر سموم حذف شده ای که شامل این بند میشوند  عبارتند از:
10-  بتا سايفلوترين
11-  بنديوكارب
12-  بيوآلترين
13-  بيورسمترين
14-  پروپكسور
15-  تترامترين
16-  دي اتيل تولوآميد
17-  سايفلوترين
18- فنوترين
19- لامبدا ساي هالوترين

البته لازم است تاکید کنم که سمومی که از چند سال پیش هم حذف شده اند هنوز در بازار وجود دارند که به گفته مسئولین این محصولات به صورت غیرقانونی وارد شده و یا نمونه های تقلبی (چینی) آن میباشد.

ارسال شده در مورخه : پنجشنبه، 21 ارديبهشت ماه ، 1391 توسط hamid ghobadi

نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: جمعه 28 مهر 1391برچسب:, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

مروری بر روش های کنترل و مکانیسم های مقاومت در حشرات آفت انباری:

 خلاصه: این مرور گونه های مهم آفت انباری و مقاومتشان به حشره کش ها یان می کند. اهمیت اقتصادی کنترل این آفات با صرف بیش از یک میلیون دلار آمریکا بسیار خسارت زا می باشند. مطالع موردی گونه های مقاوم در سطح جهان تشریح شده است و ما 28 مطالعه اخیر در مورد گونه ها را که شامل موارد مقاومت در 5 کشور است را مورد بررسی قرار می دهیم . مکانیسم های مختلفی مانند مقاومت رفتاری بخصوص در مورد Oryzaephilus surinamensis  مطالعه شده است . تعاریف مقاومت تقاطعی و چندگانه نیز بررسی و تشریح شده است .

مقدمه:

 از زمان اولین مطالعه حشرات آفت انباری توسط Parkin در سال 1956 تعداد زیادی کارها به مرحله چاپ رسیده است که شامل کتاب ها و متون مختلف است که به مدیریت تلفیقی آفات انباری پرداخته اند. مسائلی که باعث میشود این حشرات با فعالیت انسان ها مرتبط باشد بحث رقابت آنها برای دست یابی به منابع غذایی است . کمبود غذا در بسیاری از کشورها در قاره های مختلف و امکان دسترسی به غذاهای اصلی مورد نیاز بشر در آینده با کاهش مواجه است و این امر اهمیت بالای تحقیق کنزی را نشان می دهد. دیدگاه کنونی بیانگر آن است که رشد جمیت و اقتصاد در آینده باعث ایجاد تقاضای دو برابری غذا نسبت به وضع کنونی خواهد شد که شامل افزایش نیاز 2 به 4 میلیون تنی غلات در هر سال می شود(Tubiello et al ., 2007). علارغم همه استفاده های درست و نادرست از آفت کشها حشرات هنوز 30% محصولات زراعی را در جهان سالانه از بین می برند. بیش از 2میلیون غلات سالانه برای مصرف خوراکی تولید می شود که 3/2 مجموع پروتئیت مستقیم و غیر مستقیم بشر را تامین می کند(Tubello et al ., 2007). زمانیکه به تغییرات ارزش بازاری ذرت یا گندم در قاره آمریکا یا در اروپا نگاه می کنیم قیمت هر تن از آنها بیش از 200 دلار است(به عنوان مثال گندم به 385دلار در ژانویه 2008 رسید). اگرچه ما نمی توانیم قیمت دقیق آن را بیان کنیم اما حا اقل قیمت جهانی آن یک صد میلیون دلار آمریکا است (haines . 2000).

 نزدیک به 300 گونه آفات انباری وجود دارد اما تنها 18 گونه آنها دارای اهمیت اقتصادی می باشند. حشرات آفت انباری برای آلوده نمودن غلات نارس و محصولات حبوبات خود را سازگار نموده اند و تهدیدی برای محصولات انباری در سراسر جهان هستند . آفات محصولات انباری ممکن است ابتدا به محصولات غله ای حمله کنند مانند جنسsitophilus  در حالیکه سایر آفات حمله ثانویه به غلات و حبوبات دارند مانند جنس (parkin , 1956) Tribolium .دو گروه مهم حشرات اهمیت اقتصادی زیادی به عنوان آفات محصولات انباری دارند: سخت بال پوشان (سوسک ها) و بال پولک داران (شب پره ها) (جدول 1) . چندین گونه سخت بال پوش و بال پولک دار به محصولات زراعی در انبار حمله می کنند . خسارت محصولات زراعی توسط بال پولک داران تنها مربوط به دوره ی لاروی آنها می شود چندین لارو بال پولک دار هنگام تغذه تار تولید می کنند که محصولات انباری را به صورت گلوله های به هم بافته شده تبدیل می کنند.(Trematerra & pavan , 1995 ; wang etal ., 2004)

 در مورد سخت بال پوشان لارو و حشره کامل اغلب از محصول تغذیه می کنند و دو مرحله خسارت در محصولات مختلفی همچون ذرت  گندم سورگوم  جو  و سایر غلات خواهیم داشت (Daglish etal ., 1995) روشهای کنترلی کنونی بر اساس استفاده از حشره کشهاست که عموما ابزار مدیریتی موثری است و تنها راه امکان پذیر برای کاهش جمعیت آفات به سطح قابل قبول است HArein & daris 1992; perez – Mendoza, 1999)) اولیت آزمایش ها با حشره کش های کلده و فسفره انجام شد که این حشره کش ها برای کنترل حشرات آفت انباری ثبت شده بودند.  آنها پس توسط پاپیروتروئیدها بخصوص پریمنوس متیل و دلتا میترین که علیه بند پایان بسیار موثرند جایگزین شدند. دو ترکیب تدفینی امروزه برای حفاظت محصولات انباری استفاده میشود : فسفین و میتل بروماید . به هر حال استفاده از میتل بروماید به منظور مضر بودن آن برای لایه ازن و سمیت بسیار بالای آن برای جانوران خونگرم محدود شده است و بر اساس پروتوکل Montreal استفاده از آن ممنوع استDansi etal ., 1984) )  فسفین به عنوان یکی از عمومی ترین حشره کش ها باقی مانده است .در مقابل کربن دی اکسید رکیب همی در تقویت تاثیر گذاری در تیمار ها است و مرگ و میر را افزایش می دهدwang etal,. 2000) )  اخیرا علاقه به آزمون و استفاده از روغن های طبیعی افزایش یافته است . عصاره های گیاهی امروزه به عنوان جایگزین ترکیبات تدخینی استفاده میشود .  stamopoulps ,  papachristonدر سال 2003 روش های کنترلی مختلف مانند تدخین stampolas 1991)) , حشره کش های تماسیsaxena etal ., 1992)) , دور کننده گی(saim & meloan ,1986) ضد تغذیه ای و اثر برخی پارامترهای بیولوژیکی مانند نرخ رشد طول دوره ی زندگی  و تولید مثل Gunderson etal,. 1985)) را مطالعه نمودند . سایر حشره کش های استفاده شده متنوع اند و شامل آفت کش های میکروبی تنظیم کننده های رشد حشرات و سینر ژیست ها هستندdaglish etal,. 1995)) سیستم های مدیریت تلفیقی آفات برای کنترل حشرات آفت باید با پرازایتوئدها و گیاهان میزبان مقاوم تلفیق شودschmale etal,. 2003) ) در چند سال گذشته بیش از 504 گونه حشرات و کنه ها به حشره کش ها مقاوم شدند و هنوز مقاومت به ترکیبات خاص و شیمیایی افزایش می یابد که بسیاری لز گونه های حشرات هم اکنون به چندین خانواده از ملکول ها مقاوم هستندGeorghion 1990; lee , 2002a) )  حشرات به طور موفقیت آمیزی توسط مقاومت فیزیولوژیکی یا رفتاری به بسیاری از حشره کش ها مقاوم شده اندsawicki & Denholm , 1984)) در اکوسیستم های پس از برداشت افزایش مقاومت به حشره کش ها نگرانی اصلی بسیاری از کشور هاست (شکل 1 جدول 2) موارد مقاومت حشرات آفت انباری به محافظت کننده های غلاتArthur , 1996; dinge etal 2002)) و مواد تدخینیchampe & dyte 1977 ; leony & ho , 1994) )گزارش شده است مقاومت به حشره کش هایی مانند مالاتیون، پرمینیوس قیل، فنیتروتیون برای آفاتی TRibolium castaneum (herbast) , sito philus zeamais (motschulsky) , sitophilus oryae(F),RHyzopertha dominica(F) مثل گزارش شده است. Lorini etal ., 1994 , 1995) مقاومت به DDT و پاپیروئید ها در اوایل دهد 90و اخیراٌ در مورد تعداد کمی از سموم فسفره مانند مقاوت به پایروتروئیدها گزارش شده استFfragoso etal ., 2003 ; ribeiro etal 2003)) در perez – medoza سال 1999 مقاومتs.zeamais در مکزیک را گزارش نمود . در این کشور مقاومت سرخرطومی ذرت به دلتامیترین و پرمیرتن در مراحل اولیه گزارش شده است به دلیل اینکه این حشره کش ها به عنوان محافظت کننده های غلات پس از 1992 به ثبت رسیده اند   

 مکانیسم مختلف مقاومت به حشره کش ها:

 مقاومت تقاطعی و چند گانه: مقاومت به یک حشره کش اغلب به مقاومت آن به سایر ملکول ها مرتبط است . مطالعه مکانیسم های مقاومت sitophlus zeamais از برزیل (Guedes etal ., 1995) نشان داده که مقاومت ضربه ای (kdr) در حشرات مقاوم به منظور تغییر در محل تاثیر حشره کش ها است . محققین مشاهده کرده اند که kdr  مکانیسم اصلی مقاومت در سایپرمترین و پرمترین است که علیه آفات انباری در برزیل استفاده نمی شود . این نتایج مقاومت تقاطعی نسبت به پایروتروئیدها درجمعیت های سرخرطومی ذرت در برزیل را نشان می دهد . در ایت تحقیق مقاومت تقاطعی بدون بیان تعریفی برای این مکانیسم بررسی شود . Lee و همکاران در سال 2000 و 2002 مقاومت تقاطعی به عصاره های گیاهی را نشان دادند . در برزیل Ribeiri و همکاران در سال 2003 بیان نمود که مفاومت به ترکیبات مشابه آنچه در مورد مقاومت تقاطعی در سایر ترکیبات که برای محافظت از غلات استفاده می شدند است . نتیجه گیری ها در مورد مقاومت تقاطعی بدون هیچ گونه توضیحی در مورد آنها مشاهده می شد . Fragoso  و همکاران در سال 2007 گفتند که امکان مقاومت تقاطعی و چند گانه از مشاهدات مزرعه ای و مقاومت می تواند در نتیجه انتخاب تقاطعی توسط سایر حشره کش ها باشد .

Penman, chapman در سال 1979 مقاومت تقاطعی را مقاومت به یک ترکیب که باعث مقاومت به سایر ترکیبات از همان گروه میشود تعریف کردند.

 Ishaaya  در سال 2001 تعریف را کامل نمود : مقاومت تقاطعی زمانیکه استرین (یا جمعیت ها یا گونه ها) به یک حشره کش مقاوم می شود به حشره کش های بعدی نیز مقاوم می شود .

 در مطالعه محصولات انباری مفاومت چندگانه زمانی که جمعیت حشرات مفاومت آن به یک حشره کش افزایش می یابد به یک چند حشره کش که هرگز در معرض آن قرار نگرفته اند نیز مقاوم میشود . مقاومت چند گانه می تواند مقاومت به یک حشره کش باعث مقاومت به یک یا چند مکانیسم مقاومت می شود.

 مقاومت رفتاری:

 Wange و همکاران در سال 2004 مشاهده کردند  که لاروهای در حال دیاپوز کرم های سیب دارای مقاومت بالای گرمایی بیشترش داشتند . محققین بیان کردند که مقاومت گرمایی بهتر پس از اولین تماس با دمای بالا حاصل می شود(wong etal ., 2005 ; yin etal ., 2006). برخی حشره کش های پایروتروئید به عنوان دور کننده R.dominica بودند و مطالعات نشان داد که حشرات  از غلات تیمار شده با آن اجتناب می کنند

( Barson.( laudani & swank , 1994 ; Collins , 1998 ; lorini & galley , 1998

و همکاران در سال 1992 نشان دادند که اجتناب O.surinamensis  به حساسیت نسبی هر استرین به ماده سمی وابسته نیست بلکه کیفیت رژیم غذایی و ارزش غذایی و محمل تخم گذاری در این لمر موثر است . sparks و همکاران در سال 1989 نقش تحرک حشرات در رفتار اجتنابی آنها را بیان کردند و Wildey  در سال 1987 اهمیت فرمولاسیون حشره کش ها را در دور کنندگی بیان نمود . Barson و waston در سال 1996 اثرات غلظت بالای حشره کش ها که باعث رفتار اجتناب در O.surinamensisi میشود را مورد مطالعه قرار دادند . وقتی بالاترین غلظت پرمترین ، پریمیفوس میتل و اتریمفوس باعث اختلال در مسیر یابی شد . حشرات آزمایش شده رفتار اجتناب را نسبت به بالاترین دز نشان دادند .(waston & barson , 1996). به هر حال مطالعات روی رفتار مقاومت حشرات آفت انباری ادامه نیافت زیرا نتایج آن قابل استفاده نبود . سرانجام Haubruge و همکاران در سال 1997  رفتار خاصی را در ماده های  Tribolium castaneum نشان دادند که باعث افزایش مقاومت آنها می شود . ماده ها چندین جفت گیری داشتند و سرانجام مجموعه اسپرم های نرها  به طور تدریجی تخم ها را بارور می کردند . آنها افزایش انتقال مقاومت در جمعیت را نشان دادند(Haubruge etal ., 1997) همچنین برخی سازگاری ها مانند کاهش تحرک و اجتناب درT.castaneum دیده شد (Rigaux etal ., 2001).

 مقاومت متابولیکی:

 سرکوب مقاومت توسط سینرژیست های خاصی انجام می شود که آنزیم های سم زدا شامل  این مکانیسم از مقاومت می شود . استفاده از سینرژیست های حشره کش ها برای ایجاد مقاومت مکانیسم های مقاومت به طور کامل در آفات محصولات انباری نشان داده شده است (Guades etal , 1997 ; guedes & zhu , 1998) سه خانواده آنزیمی مطالعه شده است  شامل استرازها ، مونواکسیژنازها و گلوتایتون استرانفرازها است . تمرکز روی نقش استرازها در تحمل به پایروتروئیدها تیمار شده یا نشده اند وجود دارد (heminguay etal ., 1999 a) . kranthi و همکاران در سال 1997 و Gunning  و همکاران در سال 1999 ارتباط مشابهی را در Helicoverpa spp به ترتیب در هند و استرالیا مشاهده کردند . استرازها در مقاومت به پایروتروئیدها در سوسری آلمانی نیز نقش دارد (prabhakaran & kamble , 1996 ; scharf etal ., 1996 ; park & kamble , 1998) lee و clark در سال 1996 و 1998 پیشنهاد کردند که پایروتروئیدها توسط اتصال با کربوکسیل استراز در حشرات جدا سازی و ذخره می شوند . در سایر موارد ارتباطی بیتن سطوح استراز و مقاومت  پایروتروئدها دیده نشد

  (moores etal., 1998 ; barber etal .,1999; Guerrero etal ., 1999 ; ali &turner , zool) علارغم سطح بالای تغییر در میزان استرازها جمعیتTurner , ali   , liposcelis bostrychophila نمی توانند ارتباط بین این تغییرات با تحمل به پرمترین نشان دهند . استرازها در مکانیسم مقاومت به حشره کش های فسفره در Tribolium castaneum بیان شده است .

 (Dyte & rowlands , 1968) . مقاومت به مالاتیون در بیشترT.castaneum به علت این مکانیسم است( Navarro etal ., 1986 ; white & bell , 1988 surbramanyam etal , 1989 ; wool & front 2003)  انبار غلات و کارکنان آنها باید فعالیت استراز آنها اندازه گیری شود . (band & buckland , 1979) ونرخ گسترش مقاومت مشابه آنچه است که در مورد مقاومت به ترکیبات تدخینی ثبت شده است بیان شده است (Donahaye , 1990 a , c). بسیاری تشابهات بین مقاومت فعالیت استراز و مقاومت به میتل بروماید وجود دارد  

 (Monro , 1962 ., upitis etal ., 1973 ; wong etal , 2000)

 گلوتایتون استرانفراز :

گلوتایتون استرانفراز اغلب در مقاومت به حشره کش ها نقش دارد . GST در دفاع علیه ترکیبات فسفره و کلره و سایکلورین ها به طور گسترده گزارش شده است و توجه به آن ادامه دارد (YU , 1996, 2002 ; boyer etal , 2007; fragoso etal ., 2007) . نقش GST در مقاومت به حشره کش ها در گونه های سوسری آلمانی

 kranthi . (hillesheim etal ., 1996) Varroa  jacobsoni oud. و همکاران در سال 1997 پیشنهاد کردند که تحمل سینرژیستی در Helicoverpa armigera(hubner) به علت عدم حساسیت عصبی و مکانیسم مشابه plutella wylostella وجود دارد (YU & nguyen , 1996 ; ali& turmer , 2001)  سطوح فعالیت GST با سوبسترای کلرودیننیتر و بنزن (CDNB) همیشه بالا بوده اما همیشه جمعیت های مقاوم وقتی با جمعیت حساس مقایسه می شندقابل ملاحظه نمی باشد . معمولا" فعالیت بالای GST در جمعیت های مقاوم مشابه این فعالیت در مطالعات گذشته بود (Guedes etal., 1995 ; ribeiro etal , 2003 ; fragoso etal ., 2007) که همچنین به نظر می رسد باعث تفاوت هایی در شایستگی و مقاومت به حشره کش ها  در جمعیت های مقاوم است (Fragoso etal., 2005 , 2007 ; guedes etal ., 2006). فعالیت کاتالیکی بالای GST در حمایت از فرضیه این مقاومت به گروهی از حشره کش ها در برخی از جمعیت های سرخرطومی ذرت بیان شده است . GST ممکن است به عنوان یک پروتئین باند شونده فعالیت سایر آنزیم های سم زدا را مانند استرازها افزایش دهد (Grant & matsumura , 1989 ; kostarpoulos etal ., 2001) فعالیت آنها مانند عوامل آنتی اکسیدان استرس ناشی از پایروترویئدها را کاهش می دهد (vontas etal ., 2001) . نقش فعالیت تقویت کننده گی GST در مقاومت به پایروتروئیدها در جمعیت برزیلی سر خرطومی ذرت پیشنهاد شده است اما این مکانیسم مقاومت به وضوح اهمیت ثانویه ای در تغییر جایگاه اثر دارد

 (Guedes etal ., 1995 ; fragoso etal., 2003 ; ribeiro etal ., 2003) و مانند آنچه در مطالعات جمعیتی و فیزیولوزیکی با همان جمعیت های  sitophilus zeamais  دیده شده ثابت نیست (fragoso etal ., 2005 , 2007 ; Guedes etal .,2005 , 2007)

 مونواکسیژنازها:

 مونواکسیژنازها یک مجموعه هستند و خانواده بزرگی از آنزیم های شناخته شده اند که در سازگاری حشرات و متابولیسم حشره کش ها نقش دارند . شماری از مکانیسم هایی که اخیرا" برای توضیع تحمل و مقاومت به حشره کش های پایروتروئیدی ارائه شده است ناشی از همین آنزیم ها است . سیتوکروم میکروزونی p450  وابسته به مونواکسیژناز است که نقش مهمی در پشه ها (seharf

  نویسنده: دکتر آیدین زیبایی و دکتر رقیه حبیبی ׀ تاریخ: یک شنبه 2 مهر 1391برچسب:,

׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

صفحه قبل 1 2 3 4 صفحه بعد

CopyRight| 2009 , plant-protection-science.LoxBlog.Com , All Rights Reserved
Powered By LoxBlog.Com | Template By:
NazTarin.Com